Nedávno se mi do rukou dostal nový přístroj značky iFavine, o kterém výrobce a jeho ambasadoři z asociace sommeliérů ve Francii s trochou humoru píší, že se v oblasti vinařství jedná o největší revoluci od vynálezu vývrtky. Vtipná nadsázka a nabídka jednoho z účastníků mých seminářů na zapůjčení přístroje ve mě nicméně vzbudila dostatek zvědavosti, abych dekantér iSommelier osobně vyzkoušel.

Musím přiznat, že zprvu jsem byl spíše skeptický, protože tradiční dekantace zahrnuje určitou míru znalostí o víně. Nějak jsem si nedovedl představit, že by jeden přístroj mohl nahradit tuto vznešenou disciplínu, a navíc ji podle slibovaných informací celkově také zrychlil.

Dekantace ve zkratce

Pro úplnost doplním, že zde primárně nehovořím o dekantaci jako oddělení depotu (nezávadné sedliny v láhvi) od čistého vína, ale o jejím vlivu na senzorické vlastnosti vína z nově otevřené láhve. V krátkosti tedy o provzdušnění, harmonizaci a plném rozvinutí aroma a chuti mladých i starších vín.

Zásadním parametrem u různých vín je potřebný čas, tj. délka dekantace. Mladá vína většinou vyžadují hodinku či dvě, zatímco robustnější starší kousky snesou i několika hodinové odležení, aby jejich kvalita dosáhla svého vrcholu. A dekantéry iSommelier slibují, že tento čas zkrátí na minuty, což může být velmi praktické, pokud přijde nečekaná návštěva nebo nevíte jaké víno si například host zvolí v závislosti na výběru pokrmu apod.

Test dekantéru iFavine - iSommelier PRO - červená i bílá vína

Pro první zkoušku jsem vybral dvě červená vína - jedno starší a druhé poměrně mladé, abych u obou posoudil, jaký bude rozdíl ve smyslovém požitku před a po dekantaci. V další fázi jsem pak testoval několik druhů bílých vín.

iSommelier funguje velice intuitivně a nemusíte dlouho přemýšlet, jak tento přístroj ovládat. Zjednodušeně se dá říci, že víno pouze nalijete do speciální karafy (s přívodem kyslíku z těla dekantéru), na displeji zvolíte čas dekantování a spustíte dekantér. To je vše. Uvnitř karafy dojde v celém objemu vína (nejen na hladině jako u obyčejných karaf) k provzdušnění vína vlivem purifikovaného kyslíku, jež si přístroj sám dokonale odfiltruje z okolního vzduchu.

Princip dekantace v přístroji iFavine

Zásadní rozdíl oproti běžné dekantaci je právě fakt, že v přístrojích iSommelier probíhá tento proces pouze s čistým kyslíkem, kdežto u klasické dekantace přichází víno do styku s okolním vzduchem (který obsahuje cca jen 21% kyslíku) a se vším, co obsahuje. To může být problematické pokud si chcete vychutnat víno i v podmínkách, které nejsou pro dekantaci příznivé. (Znečištěné ovzduší, odér z kuřácké části restaurace nebo výpary z vaření i doma v kuchyni atd.)

Praktická zkušenost s dekantérem iSommelier PRO značky iFavine

Zkrácení času v poměru “co hodina běžné dekantace, to minuta v iSommelieru” zněla dosti odvážně, takže jsem byl na skutečnost zvědav. Musím ale přiznat, že mě výsledek velmi překvapil. Starší víno bylo krásně “vydýchané”, nepřehlédnutelně vynikly jeho aromatické tóny a nádherně se zjemnily a zakulatily třísloviny, které jsem při degustaci téhož ale nedekantovaného vzorku vnímal v přímém srovnání až za hranicí příjemnosti.

Víno se rozvinulo přesně tak, jak bych si ho dovolil servírovat přátelům nebo zákazníkům. U mladého vína byl výsledek obdobný s tím rozdílem, že podle vynálezce tohoto systému mladé víno oproti staršímu jakoby “dozrává”. A to se dekantéru iSommelier opravdu povedlo. Mladé víno se za pouhou minutu kyslíkové dekantace posunulo do harmonické kvality o poznání staršího a vyzrálejšího vína.

Mé další testy s bílým vínem dopadly obdobně úspěšně a kromě cuveé, u kterých změny nebyly tak výrazné, jsem zaznamenal naprosto překvapivý posun ve vlastnostech všech ochutnávaných vzorků.

Závěr - dekantéry iFavine fungují!

Mám-li shrnout své první dojmy, tak bych řekl, že iSommelier při dekantaci obstál. Ze špatného vína dobré neudělá, ale umí rozvinout potenciál a vyladit chuť i aroma vína na skutečně vysokou úroveň, přičemž zkrátí celkový čas dekantace na zanedbatelné minimum.

Co bych hodnotil s opatrností je fakt, že pokud to s dekantací v iSommelieru přeženeme, můžeme zejména křehčí starší víno i znehodnotit. Tomu se ale dá snadno předejít tím, že budeme dekantovat po malých krocích a průběžně degustovat vzorek, abychom zejména v začátcích používání přístroje a získávání zkušeností vínu neublížili.

Pro koho je dekantér iSommelier vhodný?

Potenciál iSommelieru vidím jak v domácnostech milovníků vína, tak u profesionálů, kdy perfektní a rychlá dekantace dokáže zvýšit odbyt vína a spokojenost zákazníků. Zkušenosti a pozitivní reference skutečně renomovaných kolegů ze zahraničí to ostatně potvrzují.

Dekantér iFavine je pro každého, kdo si chce užít víno v celé jeho kráse. Jen je možná na místě být trochu opatrný, protože skvěle vyladěné víno z dekántéru iSommelier může lákat ke konzumaci tak často, že by mohlo způsobit lehkou závislost wink.