Fermentor Kuvings jsem si pořídila před pár měsíci. Lákala mě domácí příprava sýru, řeckého jogurtu i dalších pochoutek, které fermentor snadno zvládne. Tak jsem fermentor otestovala...

Jogurt z fermentoru Kuvings

Test výroby jogurtu ve fermentoru KuvingsZačala jsem řeckým jogurtem. Jeho příprava nebyla složitá, stačilo vzít plnotučné mléko, smíchat ho se dvěmi lžícemi živého jogurtu Hollandia a potom už jen počkat na výsledek.

Jogurt se ve fermentoru dělal 8 hodin a potom jsem jej nechala 3 hodiny „dojít“ v ledničce. Večer jsem jej nalila do sítka a nechala přes noc odkapat.

Překvapilo mě, jak je výsledný jogurt hustý a jemný. Dochutila jsem jej ovocem, a protože máme rádi sladké, přidala jsem i trochu medu.

Sýr z fermentoru

Test výroby sýru ve fermentoru KuvingsJako další přišel na řadu sýr. Poprvé jsem ho dělala z bio mléka, které nebylo ošetřeno vysokými teplotami, a vyzkoušela jsem přiložené syřidlo. Sýr nebyl tak hustý, jak jsem myslela, ale na chuti mu to nic neubralo. Smíchala jsem ho se smetanou, takže jsem dostala sýr Cottage. Do části jsem přimíchala nivu a trochu česneku a výsledek byl super.

Při druhém pokusu jsem použila obyčejné plnotučné mléko z obchodu, smíchala ho s živým jogurtem jako při výrobě řeckého jogurtu a přidala citrónovou šťávu. Vznikl pevný sýr skvělé chuti. Do části jsem přidala pažitku a do druhé orestovanou mrkev, obě varianty byly moc dobré.

Po výrobě řeckého jogurtu i sýru mi zbyla syrovátka, kterou jsem používala na pleť a přidávala pro lepší trávení psům do granulí.

Vyzkoušela jsem také nakládanou zeleninu a sirup

U obou mně přišla doba přípravy docela dlouhá (u zeleniny 72 hodin a u sirupu 60), ale výsledek mě mile překvapil.

Na nakládanou zeleninu jsem použila salátovou okurku a červenou a žlutou papriku. Nakládaná zelenina se skvěle hodí na oblohu ke steakům nebo se dá jíst i samotná.

Sirup jsem zkoušela poprvé základní jablečný a podruhé citrónový. Oba měly dobrou chuť a je super, že obsahují zároveň i zdravé enzymy. Skvělé je, že si je oblíbil i manžel a nekupuje si už sirupy plné „éček“ a dalších škodlivin.

Určitě mám v plánu vyzkoušet ještě zmrzlinu z řeckého jogurtu, ocet a ovocné víno. Plus další druhy sirupů, fermentované máslo z domácí zakysané smetany či indický chléb Naan. Taky mě lákají různé dresinky a dipy, které se budou hlavně v horkých dnech hodit třeba k zeleninovým salátům, a vyzkoušet bych chtěla taky sladké lívance nebo cheescake.

Na závěr musím říct, že mě fermentor Kuvings mile překvapil a oceňuji také bohatou kuchařku, kterou jsem dostala spolu s přístrojem. Vše je v ní podrobně rozepsáno a doplněno hezkými obrázky. Určitě z ní zkusím vyzkoušet co nejvíce receptů.

Fermentor bych doporučila všem, kteří mají zájem o zdravý životní styl a domácí výrobky, u kterých víte, co obsahují.