Patříte mezi vášnivé houbaře, kteří chodí lesem s očima přilepenýma k zemi, a nedáte pokoj, dokud nenasbíráte plný košík? I když vám sběr hub činí velké potěšení, možná netušíte, kolik cenných látek se v jednotlivých plodnicích hřibů skrývá.

Výborné dietní jídlo

Hříbky mohou být skvělým doplňkem redukčního jídelníčku. Kalorií, které obsahují, je totiž velice málo, zhruba 187 kJ na 100 gramů hub. Naprostou většinu hmoty houby přitom tvoří voda. Nemusíte se tedy obávat, že byste po nich přibrali. Podíl bílkovin a sacharidů je v hřibu zhruba stejný, tvoří asi 4 %, tuků je půl procenta.

Důležité ovšem je zpracovávat hřiby co nejdietnějším způsobem. Zapomeňte tedy na smažené houbové řízky. Velmi dobrá je ale třeba houbová sekaná, bramboračka s houbami či houbová omáčka. Z hřibů si můžete také připravit vánočního kubu, oblíbené jídlo našich předků.

Hřiby obsahují velice málo sodíku, můžete je proto zařadit i do neslaných diet. Díky malému obsahu soli nijak nezatíží vaše ledviny a srdce. Naopak v nich ale najdete poměrně velké množství draslíku, který má velký význam při snižování krevního tlaku a pomáhá srdci.

Pokud hřiby nezpracujete ihned, je dobré si je nasušit. Podle mého názoru, co se týče sušení, je nejlepší sušička na trhu infračervená sušička Yden.

Mohlo by se zdát, že pokud chcete sušit jen houby, stačí vám v podstatě jakákoliv sušička. Ale opak je pravdou. Obzvláště u hub je třeba dbát na množství zbytkové vlhkosti. Pokud je vysoká, hrozí, že se nasušené houby brzy zkazí či zplesniví.

Infračervená sušička Yden CI IRD5, zbytkovou vlhkost sníží téměř až o 80 %, v porovnání se sušením jiným způsobem, nebo v jiné sušičce.

Minerály působí i na cholesterol

Překvapivě obsahují hřiby rovněž vitamíny ze skupiny B, a to B2 a B3, tedy riboflavin a niacin. Tyto dva vitamíny pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi, kterou pomáhají snižovat. Kromě toho najdete i vitamíny B1, B5 a B6. Poměrně vysoký je obsah fosforu a také hořčíku, vápníku a železa. Stopově se vyskytuje mangan, kobalt, měď, molybden a zinek. Nechybí ani selen, který působí jako antioxidant. Svým společným působením s vitamínem E dokáže tělo účinně zbavovat volných radikálů.

Bojovník proti chřipce i houseru

Zanedbatelné není ani působení hříbků v oblasti imunity. Pomáhají chránit tělo před různými infekcemi, což oceníte třeba v období sezónních chřipek. Prokázány jsou protizánětlivé účinky, účinný je proti kvasinkám, tedy kandidóze. Plných 75 % všech hub má antibiotické účinky a do této velké skupiny zahrnujeme i hřib smrkový.

Víte, že tradiční čínská medicína označovala hřiby také jako prostředek k bolestem v rukou a nohou, užívala ho proti pohmožděninám šlach a kostí, strnutí šíje čili houseru.

Hřib žlučník - hořký, ale pomáhá

Tato krásná houba se v lese často zaměňuje za hřib smrkový. Pokud se vám připlete třeba do smaženice, bude pokrm nepříjemně hořký. Bohužel si pak kvůli němu zkazíte chuť a nezbude vám nic jiného než jídlo prostě vyhodit.

Hřib žlučník roste přibližně od června do září pod jehličnany. Upoutá tmavě síťovanou nohou, rourky ve spodní části klobouku jsou narůžovělé. Často mívá světlejší klobouk. Uvedené znaky by ho měly odlišovat od hřibu smrkového.

Hřib žlučník má sice odporně hořkou chuť, ale zato je léčivý. Umí pomoci při žaludečních nevolnostech nebo průjmech. Ovšem vzhledem k jeho nepříjemné chuti se léčivé schopnosti moc nevyužívají. Nejlepší je houbu nasušit, rozemlít nebo nadrtit na prášek a vložit do kapslí, jedině tak se tento lék stane poživatelným.

Látky proti nádorovému bujení

Skrytý potenciál hřibu smrkového je skutečně velký. Naši předkové ho prý dokonce považovali za lék proti rakovině. Věřili, že přikládáním kousků této nádherné houby se podaří zahnat některé nádory. Podobné tradice se dochovaly třeba v podhůří Šumavy. Nejenom, že si lidé houby přikládali na tělo, ale samozřejmě je i jedli.

Výzkum na toto téma podnikl ve 20. století americký vědec E. H. Lucas. Ze sušených smrkových hřibů připravil vodní extrakty, jejichž působení testoval na myších. Roku 1957 potom popsal, že obsahují polypeptid s minimálně devíti aminokyselinami, které patří mezi protirakovinné látky. Ovšem nevýhoda je, že ve volné přírodě rostou hřiby poměrně pomalu a za umělých podmínek se v nich tyto aktivní protinádorové látky netvoří. Průmyslové využití těchto hub k protinádorové léčbě tedy není možné.

Protirakovinné látky v sobě má i hřib žlučník. Látkou brzdící nádorový růst je ve hřibu lektin zvaný BEL. Ergosterol a peroxid ergosterolu zajišťuje právě už zmiňované protizánětlivé a protirakovinné účinky.