Zdá se vám, že poslední dobou je vám po každém jídle těžko, bolí vás břicho či špatně trávíte? Dnešní hektická doba, stres, málo spánku, nepravidelná strava a v horším případě i ne příliš zdravé stravování (a přejídání kolikrát nejen o Vánocích) našemu organismu vůbec nesvědčí. Proto vám v dnešním článku představíme potraviny, které vám pomohou k lepšímu zažívání.

Ovoce a zelenina prospívají střevní mikroflóře

Jak už možná tušíte, potraviny, které nám pomáhají zrychlit metabolismus, prospívají střevní mikroflóře a celkově napomáhají trávení, bude tvořit především ovoce a zelenina.

Jednou z důležitých surovin je například celer. Bohužel jej ale mnozí znají pouze z polévek. Celer si však zaslouží mnohem více pozornosti, a to zvláště v případě špatného zažívání. Celer je skvělou prevencí před zácpou. Zároveň má zklidňující účinek na žaludek. Díky svému složení má celer antibakteriální účinky, které nás tak dokážou zbavit nepříjemných bakterií v trávicím ústrojí.

A jak celer konzumovat? Jako téměř u všech druhů zeleniny, i celer je nejlepší konzumovat v jeho čerstvé podobě. Vitamínovou bombou je pak rozhodně celerová šťáva, kterou můžete přidat i do ovocných koktejlů a vytvořit tak vitamíny a minerálními látkami napěchované smoothies. Kromě šťávy můžete z celeru samozřejmě připravit i salát nebo využít celerovou nať – například do salátů nebo na ochucení vařených brambor.

Recept na celerové smoothie

Budeme potřebovat:
výkonný mixér (např. Vitamix)
2 hrnky špenátu
1 okurka
1 celer
1 petržel
1 svazku máty
3 mrkve
3 jablka
1 pomeranč
1/2 citronu
1/4 ananasu
2 hrnky vody

Postup:
Zeleninu a ovoce očistíme a dáme do mixéru. Rozmixujeme na hladké smoothie.

 

Heřmánkový čaj

Už jste vyzkoušeli jednu ze skvělých a účinných rad našich babiček? Heřmánkový čaj je tím pravým lékem na bolavé břicho i potíže s trávením. Tak neváhejte a dopřejte si čerstvý a neslazený heřmánkový čaj!

Pryč s pálením žáhy i zácpou

Jestliže vás často pálí žáha, je třeba konzumovat potraviny, které neutralizují žaludeční kyseliny. Řešením jsou banány! Banány navíc obsahují mnoho vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev.

Trápí-li vás zácpa, můžete kromě celeru do svého jídelníčku zařadit také hrušky nebo brokolici. Čerstvé hrušky obsahují velké množství nerozpustné vlákniny, a proto jsou pro naše střeva to pravé. Podobnou funkci taktéž splňuje i pravidelná konzumace brokolice. Ta vám navíc pomůže i při zánětu sliznice žaludku.

Věděli jste, že semena fenyklu používají v Indii jako digestiv po jídle? Není se čemu divit! Jejich složení totiž podporuje činnost střev a zároveň zabraňuje vzniku žaludečních křečí. Fenykl je zároveň skvělou prevencí před nadýmáním, průjmem, plynatostí i zácpou.

Zázvor proti nadýmání

Kromě zácpy je častým problémem nadýmání. Abyste se vyhnuli nadýmání, žaludečním nevolnostem či dokonce křečím, zkuste si pravidelně dopřávat zázvor. Je jen na vás, zda využijete zázvorovou šťávu, čerstvý zázvor, připravíte si zázvorový čaj nebo limonádu. Uvidíte, že zázvor v jakékoliv podobě vám uleví od vašich obtíží.

Nezapomínejte na kvalitní jogurty

Jak jste na tom s jogurty? Samozřejmě máme na mysli jogurty bohaté na živé kultury. Pouze takové totiž prospívají našemu trávení. Živé kultury eliminují přítomnost bakterií, které se nám množí ve střevech a způsobují řadu nepříjemností, jako je například nadýmání, plynatost či průjem.