Zachumlat se pod deku, v jedné ruce krásně vonící čaj a v druhé ruce oblíbenou knížku. Pak už se stačí jen ponořit do říše fantazie a užívat si zasloužený relax. Lahodné čaje nejenže potěší naše smysly, také nám pomohou vypnout po náročném dni, prohřejí naše tělo a navíc nám mohou pomoci s udržením pevného zdraví.

Ze zahrady přímo na stůl

Pokud jste někdy ochutnali čaj připravený z domácích surovin, jistě víte, že se s tím kupovaným nedá srovnávat. Prodejci do čajových směsí přidávají různé chemické látky, které mají zajistit skvělé aroma, vůni a dlouhou životnost. Výsledek je ale více než sporný, protože právě tyto látky mohou způsobovat nemalé zdravotní komplikace. Zároveň nic z toho není potřeba. Jestliže použijete čerstvé suroviny, správně je usušíte a dobře uskladníte, můžete si užívat benefitů domácího čaje po celý rok.

Jak na přípravu?

K přípravě čajů používejte pouze suroviny, které nebyly nijak chemicky ošetřené (např. postřiky proti hmyzu). U bylinek si pečlivě prostudujte jejich účinky, mohlo by se totiž stát, že smícháte rostliny s protichůdným efektem. Dejte také pozor na správný čas sběru, abyste z rostlin získali to nejlepší.

Co budete potřebovat?

Mimo plodů, květů a listů na přípravu na čaje budete také potřebovat sušičku potravin, popřípadně také mixér, skleněné dózy, popisovací štítky, konvici se sítkem a krásný hrnek.

Na mixování suchých plodů jsou nejlepší mixéry Vitamix. Plody rozmixují na jakoukoliv požadovanou konzistenci, včetně jemného prášku. To se hodí například u zázvoru, který můžete použít jako koření, i jako ingredienci k přípravě skvělého čaje.

Na čaj doporučujeme používat kvalitní přefiltrovanou vodu a sladit zásadně medem či přírodn ími sladidly.

 

Které části rostlin můžete k přípravě čaje použít?

Květy: heřmánek, lípa, bezinka, jetel, chryzantéma

Listy: vojtěška, máta, jahodník, ostružiny, borůvky, maliny, celer, kostival, meduňka, petržel, šalvěj

Semena: vojtěška, kmín, anýz, celer, koriandr, kopr, fenykl, pískavice

Plody nebo kúra: šípek, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, jablka, hrušky, zázvor, pomeranč, citrón, limetka, tropické ovoce

Neznáte-li správný poměr ingrediencí, podívejte se na recepty našich oblíbených čajů, které vám v začátku mohou pomoci.

Mátový čaj s vojtěškou

1 šálek vojtěšky
1 šálek listů máty

Citronový čaj s bylinkami

1/2 šálku sušených listů máty
1 šálek sušené vojtěšky
3 lžíce sušených listů meduňky
3 polévkové lžíce sušené, nastrouhané citrónové kůry

Šípkový čaj s jahodami

1 šálek sušených šípků
½ šálku sušených jahod
1 lžička sušené a nastrouhané citrónové kůry
1/4 šálku sušených listů meduňky

Zázvorový čaj s mátou a listy jahodníku

1 lžíce sušeného zázvoru (rozemletý na prášek)
2 šálky sušených listů máty
1 šálek listů jahodníku

Bezový čaj s pomerančem a anýzem

2 lžičky semen anýzu
1 šálek sušené vojtěšky
1 šálek sušených květů černého bezu
1 lžička sušené a nastrouhané pomerančové kůry

Čaj z listů celeru

1 šálek sušených listů celeru
2 lžičky tymiánu
1 lžička semen celeru

Jetelový čaj se skořicí

2 kusy celé skořice
2 šálky sušených květů jetele
1 lžička sušené a nastrouhané pomerančové kůry