Antibiotika jsou léky mající schopnost zabíjet bakterie nebo alespoň potlačovat jejich růst. Existují takzvaná širokospektrální antibiotika působící na různé druhy bakteriálních kmenů, která jsou většinou po identifikaci bakteriálního kmene zaměněna za antibiotika působící přímo na bakteriální kmen, který máme v těle.

Jak antibiotika působí na organismus?

Vzhledem k tomu, že antibiotika mají i negativní účinky, neměla by se používat příliš často a dlouhodobě. Nejčastěji poškozují střevní mikroflóru. Mohou však způsobit i zažívací potíže, vyvolat bolesti hlavy či alergické reakce. I proto je potřeba při a po léčbě antibiotiky posílit organismus.

Důležité je především podpořit růst prospěšných bakterií a chránit je. Takové bakterie totiž pomáhají posilovat imunitu, udržují zásaditou rovnováhu v trávicím traktu, brání infekcím a průjmům, snižují hladinu špatného cholesterolu a pomáhají vstřebávat potravu.

Věděli jste, že při užívání antibiotik nejsou vhodné citrusové plody či ovocné citrusové šťávy, neboť brání vstřebávání antibiotik?

Jak upravit jídelníček při antibiotikách?

Právě antibiotika ničí jak špatné, tak prospěšné bakterie, a proto při probíhající léčbě bychom měli prospěšné bakterie podpořit například probiotiky. Probiotika můžeme kromě zakysaných mléčných produktů či kvašené zeleniny užívat i ve formě doplňků stravy, jako jsou tablety, kapsle či různé sirupy a nápoje.

Kvašenou zeleninu i zakysané mléčné produkty si můžete vyrobit sami doma dle své chuti ve fermentoru Kuvings. Fermentor Kuvings je přístroj, do kterého dáte potřebné suroviny a stisknete jedno tlačítko. Za pár hodin máte domácí kvašenou zeleninu, domácí jogurt či sýr.

 


Při léčbě antibiotiky je kromě probiotik důležité do těla dostat vitamíny. Do svého jídelníčku rozhodně nezapomeňte zařadit dostatek zelených potravin, zeleniny a ovoce. Rovněž se doporučuje pít nápoj z mladého ječmene či různé ovocné a zeleninové šťávy. Při nemoci je neméně důležitý vitamín C, který najdeme právě v mladém ječmenu nebo dále v chlorelle, brokolici či zelí.

Při užívání antibiotik bychom se obecně měli zaměřit na zvýšený příjem vitamínů A, C a K a minerálních látek, jejichž vstřebávání antibiotika negativně ovlivňují. Proto do svého jídelníčku kromě zelí zařaďte například červenou řepu či kysané okurky.